SöX 2024

Mats-Åke Persson, Lund/Sölvesborg - 2024-01-09


PHÖ har rivstartat på årslistan även 2024 och lyckades slå fjolårets rekord på först till 100 arter redan den 9/1.
Även rekordet för 100:e årsarten för SöX putsades till 8/1. Bra slit i det snöiga landskapet (efter snöovädret 3-4/1
då vi fick drygt 2 dm snö) och trots de två fastkörningarna i snödrivorna på Lister. Man kan förstår att en bandvagn
fick hjälpa hemtjänsten att komma fram på Lister den 4/1.
Bifogar två bilder på vägarna efter snöröjningen.


Ådala den 6/1-24. Notoriskt känslig för snödrev vid kraftiga ostvindar.

 


Mörby nedanför Hjärthalla den 7 jan. Foton: MÅP.

 

Philip Österblad, Sölvesborg - 2024-01-09

Ja, i år gick det undan. Men missat arter jag trodde var bombsäkra. Gröngöling och Stjärtmes var två arter jag trodde var garanterade t.ex. Med lite tur på ryssberget igår så hade jag fått in 100 arter redan igår, men så är det, fåglarna har ju vingar.
Mestadels av den ljusa tiden på dygnet har spenderats utomhus och har verkligen gått "all in" för att slå rekordet, men nu blir de svårt  att slå det kommande år och rätt väder krävs för att det ska gå. 

Extra kul arter detta året blev
Alförrädare
Kungsörn
Ejder (Tror detta var första obsen på flera vintrar)
Svarthakedopping (3x)
Rapphöna (Otroligt va mycket rapphöns de finns i kommunen, har sett 5 flockar och 34 individer ifall jag räknade rätt)

Lite kul tillägg, två gånger har bilen suttit fast i snön och har fått hjälp att komma loss. En gång på vesan och en gång på ådala


Mats-Åke Persson, Lund/Sölvesborg - 2024-01-22

Det kom tydligen mycket snö (10 cm) i Sölvesborg den 19/1 och det var trångt att mötas på vissa gator pga snövallarna. 
Vägen ut mot Kråkenabben var endast farbar med bandvagn pga 1 m höga snövallar:

 

Nåväl, nu blir det töväder med upp till +8'C på ons, så snön lär försvinna snabbt.
Jag passade på att använda termokameran och den var oerhört effektiv i gråvädret med snö på marken (som inte 
avger värme).  Jag hade lätt gått förbi de tre skärsnäpporna som födosökte i strandlinjen, väl kamouflerade mot de 
grå stenarna, och dvärgbeckasinen som gömde sig på en av de få snöfria plättarna på västra udden hade jag garanterat
missat. Skönt att se arten utan att stöta densamma. 

  

Mats-Åke Persson, Lund/Sölvesborg - 2024-01-29

Kommunkampen 2024

Det börjar dra ihop sig till en ny kommunkamp. Anmäl deltagande och kommun till kommunkampen@vbof.se
Ny regel:
* Tävlingen pågår mellan 21:00 på fredagen 2.2 till kl 20:00 söndagen 4.2. Detta för att gynna kommunerna med skogsugglor och berguv...
Regel som kan gynna SöX i år:
* Observatörens position gäller, d.v.s. observatören måste befinna sig i den kommun den tävlar för, för att obsen ska räknas (fågeln kan
befinna sig i en annan kommun). Rördrommen som befinner sig på Skånesidan i Valje räknas alltså!

Avstängt område:
* Det råder vistelseförbud på hela sträckan från Pukavik till Hörvik, p.g.a. oljekatastrofen i höstas. 
  Detta är nästan 50% av kommunens kust som berörs! Vissa havsområden kan ses utanför avspärrningarna.
  Tocken är inte tillåtet att besöka. Hörviks hamn OK. Håll koll på området här: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---blekinge/2023-10-31-utokat-vistelseforbud-i-det-oljedrabbade-omradet.html

Det är dags för SöX att komma över 95 arter, som vi har stannat på två år i rad (nästan tre)!   

Fjolårets resultat:
1) Ronneby 101
2) Sölvesborg 95
3) Karlskrona 92
4) Karlshamn 86
5) Olofström 51

Kommunkampen 2022:
1) Sölvesborg 95
2) Karlskrona 85
3) Ronneby 79
3) Karlshamn 79
5) Olofström 48

Kommunkampen 2021:
1) Karlshamn 101
2) Karlskrona 100
3) Sölvesborg 94 (99 om PHÖ hade varit med) 

 

 

 

Anders Peltomaa, Sölvesborg - 2024-02-10

Sammandrag och resultat av Kommunkampen 2024 från tävlingsledningen:

"Vinden slet i allt, regnet strilade ner från himmeln så det var tuffa förutsättningar för de 55 (39; 2023) deltagande skådarna. Uppladdningen var intensiv och förväntningarna stora men tyvärr så satte vädret lite punka på det hela. Skam den som gav sig och ser man till resultatet så var det mycket gott med 118 (122) arter för Blekinge. Förra året hade vi snö i Blekinge och i år barmark men ett bedrövligt blött väder. Dessutom så var det ett kraftigt värmedaller ut över havet vilket försvårade att upptäcka fågel till havs. Men det bekymrade inte Olofström som helt saknar hav och kust.
Tävlingstiden ändrades från tidigare år till att börja på fredagen kl. 21:00 och fram till söndagen kl. 20:00. Detta för att öka möjligheten att få med ugglor på artlistan. Kattuggla lyckades det höras och ses samt berguv.
Fördelningen på antal skådare och arter.
Sölvesborg 11 deltagare 95 arter (95)
Olofström 5 deltagare 49 arter (51)
Karlshamn 22 deltagare 87 arter (86)
Ronneby 13 deltagare 92 arter (101)
Karlskrona 4 deltagare 76 arter (92)
Speglar resultaten något? Man kan snabbt konstatera betydelsen av kust och hav då Olofström får förlita sig på öppet vatten i sjöar och åar. De andra 4 kommunerna har olika förutsättningar. Listerlandet erbjuder fält, uddar med betade strandängar, vassvikar och skog uppe på Ryssberget. Karlshamn har inte den typen av lokaler/biotoper där utan berg och skog går ända ner till havet. Däremot är skärgården en tillgång som tyvärr inte kunnat nyttjas p g a bristen på båt. Annat är det för både Ronneby och Karlskrona där det går att köra ut med bil till många fina lokaler. Ronneby har ett antal mycket fina lokaler som ofta är intressanta med flera övervintrande arter. Karlskrona hade också en fördel med östra kusten där det troligtvis var ”lä” denna helg. Men om denna fördel nyttjades är osäkert.
Kommentarer från kampen
Söndagens reflektion blev "ett av helgens viktigaste stopp blev en matning söndag eftermiddag där det trillade in rödhake, större hackspett, bergfink, stjärtmes och trädkrypare på ungefär 15 minuter"
Lördagens reflektion blev: "hur går man en dag utan att stöta på nån av rödhake, gärdsmyg eller större hackspett?". /Anders Loell
En av Sölvesborgs deltagare hade misstagit sig på starttiden i fredags. När det korrigerades så skrev han I band-tråden "då hinner jag åka till Vägga och fånga mandarinanden och släppa i slottskanalen innan det är dags att leta ugglor". Annars präglades helgen av gott samarbete, en hel del fågel och mycket frisk luft. /Jonas Möller
Inför Kommunkampen så funderade jag på hur vi i Sölvesborg skulle kunna hålla kontakt med varandra under helgen och uppdatera varandra om våra fynd och/eller missar. Efter lite fundering och förslag från medskådare så skapade jag en Bandgrupp "SöX skådare".
Sju av tio deltagarna hakade på och var aktiva, de andra meddelade gruppen via någon som hade anslutit. På fredag kväll lade MÅP upp ett par listor med 1) nyckelarter och 2) lokaler för dessa nyckelarter. Sedan när vi hade börjat på lördagen, så tog Philip på sig att fortlöpande skriva och uppdatera vår gemensamma artlista. Vilket gav alla en suverän överblick av våra framgångar och ev. missar.
Initiativet med en Bandgrupp slog väl ut och hela gänget sprudlande av en kul energi och alla delade med sig, vilket statistiken tydligt visar:
- 49 inlägg!
- 189 kommentarer!!
Jag skulle vilja rekommendera att alla kommuners lag skapar en kanal där deltagare kan hålla kontakt fortlöpande under Kommunkampen. Bandappen har ju de flesta redan och lätt ansluter sig till en ny Bandgrupp.
Good birding! /Anders Peltomaa
Första obs var hos Felix och Björn där ugglan gick in i holken klockan 20:57 och när starten för Kommunkampen gick klockan 21:00 spelade kattugglan.
Inför lördagen hade vi delat in kommunen i olika ansvarsområden.
Vi har hela tiden haft kontakt med varandra via en grupp i Messenger. Alla i gruppen har aktivt lagt in nya arter som de sett eller hört. Lördagsmorgonen började några av oss leta efter tjäder eller järpe, men efter några timmar fick vi ge upp.
På Lindö var det ett värmedaller över havet som innebar att det nästan inte gick att bestämma några arter. Tyvärr blev sikten på grund av regn och blåst snabbt sämre även på söndagen men de som var där kämpade för att få flera sjöfåglar. Det blev riktigt spännande där på söndagsförmiddagen när vi minskade glappet i en hög hastighet. Kungsfiskaren har nog aldrig varit så eftersökt av så många i Ronneby kommun tidigare! Vi instämmer alla i Christoffers kommentar: ”Det har varit väldigt kul trots skitväder och med denna spänning blev jag mer uppslukad än planerat”
Vi är alla överens om; Revansch nästa år!
/Ingrid Svensson
Häftigt! Det och 55 pers!
/Ulf Oscarsson
Eftersök på kungsfiskaren vid Kölön gav resultat – den kom som skjuten ur berget ivrigt lockande, tvärvände och in i berget igen! Plötsligen kom den lågt över vassen – rördrommen. /Mats Olsson
Vi letade efter gråsparv i både Olofström och Jämshög men det fanns ingen där! /Göran Andersson
En rekordstor grupp om 10 skådare (med rötterna i Sölvesborg) gav sig ut i det soliga men ack så blåsiga vädret på lördagen. En nyhet för i år var att kontakten mellan deltagarna sköttes med ett chattprogram, istället för SMS som tidigare år, vilket fungerade utmärkt och när någon larmade ut en svår art fick alla andra mer energi till att fortsätta harva runt i motvinden i hopp om att hitta ett eget guldkorn.
Folk spred ut sig till kommunens alla hörn, vilket resulterade i helgens enda dubbeltrast bland fruktodlingarna i Bjäraryd, morkulla och mindre hackspett i Stiby, järnsparv i Skvaltan, pilgrimsfalk på Slottsudden och en stenfalk på Torsö. På Ryssberget var det svårt att höra barrskogsmesarna p.g.a. vindbruset från granarna och många försökte, men ingen lyckades, se eller höra någon skäggmes i Sölvesborgsviken, vars östra vassbäddar vart hårt exponerade för de friska-hårda västvindarna. Ute på Kråkenabben hade högvattnet spolat upp massor med tång långt upp på land, vilket dolde lömska vattenfyllda håligheter och den västra udden var blott 10 m från att bilda en egen ö. Två skärpiplärkor hade dukat bord på tångbankarna och ute till havs sträckte säsongens första ejdrar mot NO. Observatörens halsduk försvann i de hårda vindbyarna, men mössan räddades i sista sekunden.
Även söndagen var blåsig, men sikten var god över havet, vilket tillförde flera viktiga arter sjöfåglar till artlistan. Sedan lade regnet sordin på stämningen och det började gå trögt i ruskvädret, innan det rasslade till med talltita på Ryssberget, duvhök vid Siesjön och blåhök i Sölvesborgsviken. Under eftermiddagen slet Anders in en fjällvråk på Prästholmen, vilken blev kommunkampens sista art för Sölvesborg. På kvällen gjorde några tappra själar ett sista försök att lyssna efter kattuggla ända till kl 19.50, men ugglorna förblev tysta i regnet.
Några lokaler hade i år tillträdesförbud, t. ex. Fäören och Tocken, p.g.a. oljekatastrofen i höstas och somliga slitvargar deltog bara några timmar endera dagen, men Sölvesborg fick ändå ihop 95 arter - för tredje året i rad. Har vi månne nått vårt maximum? Nix, med bättre väder och samma bemanning siktar vi mot 100 kommande år. Det planeras även för två träffar i fält under tävlingshelgen, så att alla utan eremitstatus får möjlighet att träffa de andra deltagarna. Slutligen tackas alla i vår grupp för sina värdefulla insatser och för sporrande meddelanden i appen.
/Mats-Åke"

 

Mats-Åke Persson, Lund/Sölvesborg - 2024-02-19

Utter observerad på Kråkenabben igår 18/2. Arten är nästan årlig sedan 2021.  En överraskande utveckling!
Samtidigt ses nästan inga minkar härute längre.  


Utter, Kråkenabben 2024-02-18. Foto: MÅP.