Pågående jaktbrott

André Julinder, Sölvesborg - 2021-03-31

Hej på er! 

Vi är flertalet lokalskådare som på senare tid bevittnat pågående jakt ute på Kråkenabben. Detta har pågått under senaste åren men i vår upplever jag personligen att deras närvaro ökat frekvent. Det förekommer ingen allmän jakttid på några fågelarter under vårsträcket och tyvärr har flertalet av oss sett jägarna skjuta diverse ankor. Med andra ord anser jag inte detta som försvarbart att kalla det för skyddsjakt på skarv om sådant tillstånd finns.

Jag vill därför skicka en uppmaning till er som planerar att besöka lokalen framöver att i största möjliga mån dokumentera pågående jakt samt polisanmäla händelsen omgående. När häcksäsongen närmar sig med stormsteg känns det oerhört tragiskt att frekvent jakt ska tillåtas pågå på Västblekinges finaste fågellokal. Om det nu pågår ett jaktbrott där ute måste vi få stopp på detta, innan både fåglar och fågelskådare överger lokalen! 

Mats-Åke Persson, Lund/Sölvesborg - 2021-04-01

Ja de är tillbaka efter ett par decenniers frånvaro. I nov såg jag jägarna en gång då de hade skarvattrapper på västra udden. Vet inte om de hade tillstånd från Länsstyrelsen att bedriva skyddsjakt. Det är väl ingen allmän jakttid längre på storskarv. Sedan såg jag två herrar med bössor i feb som gick från västra udden norrut utan att skjuta något. 

Dessvärre är det allmän jakttid på följande arter under mars-april:
- Havstrut, gråtrut och fiskmås: 1 aug - 31 mars
- Björktrast, nötskrika: 1 aug -31 mars
- Kråka, kaja och skata: 1 jul - 15 april

Ingen jakttid på änder/dykänder/gäss efter 31 jan. Naturvårdsverket har skickat ett förslag på nya jakttider till regeringen.
https://www.regeringen.se/remisser/2020/07/remiss-av-naturvardsverkets-forslag-pa-jakttider/
Instämmer med André att man ska dokumentera ev. jaktbrott. Det gäller bara att hålla koll på vad de skjuter.