Decemberjakt
Anders Björkman, Malmö - 2019-11-09 17:07
Är ju lite tidigt att börja reka men ändå. Såg på AP att det fanns hyggligt många kaspisk trut där de ljusblåa härjar (Råå) nära Helsingborg. Hoppas få in många trutar med brödmatning vid soptippen vid Spillepeng. Vet någon vart det är bäst att stå i Malmö om man vill locka till sig många trutar. Ska man stå vid Segeåns mynning eller på gamla Swedechromeområdet? Eller det kanske finns förslag på ett ställe man inte tänkt på, någon som har koll? var bör man stå med betet?
Stefan Cherrug, Potatisåkern - 2019-11-13 10:42

Pildammsparken är ju beprövad mark! Wink

Anders Björkman, Malmö - 2019-11-14 16:53
Har kollat Pildammarna, bara gråtrut. Kollade på din sida för jag undrar om vi haft hornuggla alla år? har faktiskt glömt om vi hade det ifjor? Kollade som hastigast på din sida men hitta ingenting, finns där något om decemberjakt i MöX?
Anders Björkman, Malmö - 2019-11-22 07:01
Ser bra ut för många arter i december? Är det någon som har koll på vad som är rekord under en decembermånad? Är det någon som har koll på totala arter under en decembermånad? Om jag gissar: 108 arter under en decembermånad. 115 totala arter inom en månad? Varför tycker jag det ser bra ut? Många arter som måste komma ner har kommit, typ snösparv, strömstare. Hårt koll längs kusterna typ vid Ribban, Ön, Plattan. Har varit riktigt kallt i norra Sverige. Sen plockas väl lite svåra arter in typ kaspisk trut, BBK, berglärka, lappsparv, gransångare, jorduggla mfl. Hur som, ser fram emot en decemberjakt eftersom korta dagar dåligt väder kryddat med svåra arter för månaden vilket gör det svårskådat och roligt.
Anders Björkman, Malmö - 2019-12-08 16:49

HÄRLIT slit! Lite fintväder kommer inte fel, som vanligt har jag noll koll. Tygelsjöängar kan nog ge lite 'nya' arter, varför inte storspov och beckasiner och kanske om man får drömma berglärka, vattenpip och jaktfalk. annars kan man vi väl hitta dubbeltrast/taltrast någonstans och i det slitet dra in gransångare/svarthätta?

Stefan Cherrug, Potatisåkern - 2019-12-10 20:05

Du efterfrågade lite decemberjaktsstatistik, Anders. Har nu sammanställt sådan från och med startåret 2011 i MöX på min hemsida (längst ner): https://www.cherrug.se/mox-statistics.html

Anders Björkman, Malmö - 2019-12-12 11:00

Härlit! Men har det inte blivit fel för jag har väl vunnit alla gångerna, visst har jag tagit det lungt hittills iår men... :-)

Anders Björkman, Malmö - 2019-12-12 11:22

När jag tittade närmare känns 121 arter svårslaget liksom Anders L. 109 arter svårslaget men det kanske går? Vi får väl slita, kattuggla, vattenrall  och numera gravand kan väl hyggligt enkelt slitas in. Berglärka väntar man ju fortfarande på. Ljungpipare känns ju utrotad :-( och var är alla gröngölingar? Tallbit verkar ju röra sig lite, aldrig sedd tidigare i december, läge? Sen känns inte kungsörn, jaktfalk omöjliga och när jag drömmer om tallbitar kan jag ju också drömma om tofsmes, sparvuggla, hökuggla och säkert fler drömarter. Och havet ger väl minst tretåig och dvärgmås och så kommer väl en strandskata med dom? (säger någon som sliter ut stränderna)

Anders Björkman, Malmö - 2019-12-31 15:15

- Grattis Stefan, härlit slit! - Gott slut och Gott Nytt år till alla och speciellt till alla som gjort den mörka decembermånden (korta ljusa dagar) intressant (mycket att kolla mörka kvällar). Rekord på alla håll men nästa år blir som vanligt jag som vinner och slår rekord för 2020-talet som naturligtvist inte går att slå på många år trots stora satsningar :-)