SiX 2016

Six, Drag o Rock'n'roll...

Foto: Christer Henriksson

Simrishamns kommun har många olika biotoper att erbjuda den skådarsugne. Här finns sandstäpp, kust, lövskog, odlingslandskap m.m. Inom kommunen återfinns flera rara häckfåglar såsom fältpiplärka, höksångare, sommargylling, brandkronad kungsfågel och svarthakad buskskvätta. Det finns möjlighet till fantastisk sträckskådning på hösten i bland annat Brantevik och Simrishamn (håll koll på vindar från ostsektorn). På våren är det ofta från Mälarhusen som det bästa sträcket ses. Dessutom har kommunen sedan starten 2004 visat att rariteter inte dyker upp alltför sällan. Exempel på detta är vitgumpseglare, stillahavslom, rosentärna, blek tornseglare (2 ex), gråhuvad sparv, större gulbena, kalanderlärka, svarthuvad sparv, mongolpiplärka, rödhuvad törnskata, tereksnäppa, ismås, tajgablåstjärt, amerikansk tundrapipare, större och mindre skrikörn, kejsarörn, amerikansk kricka, amerikansk bläsand, natthäger (2 ex), bergstaigasångare (4 ex), ökenpipare, brunsångare (3 ex), lappuggla (3 ex), svartstrupig järnsparv, ringnäbbad mås med mera!

Fåglar upptäcks där det finns fågelskådare. Eftersom vi alla har begränsat med tid kan man enkelt öka den tid man har ute i fält genom att minska restiden. Det leder till att man skådar i det område där man bor eller jobbar och vips så håller man på med microbirding. Under 2004 startade vi med mikroskådning i kommunen och det blev en succé! Succén blev en dundersuccé 2005 med många oförglömliga observationer och därefter har det bara ångat på! Flera nya spännande lokaler har hittats och många lokaler kända sedan tidigare har tack vare microbirding fått bättre bevakning. För att bevaka våra bästa lokaler under bästa tid så krävs det dock förstärkning! Är du intresserad av att vara med, tveka inte! Alla ambitionsnivåer är välkomna. Målet för 2016 blir naturligtvis att se fler arter i kommunen än någonsin. Så greppa kikaren, upptäck och upplev fåglarna i din närhet och rapportera in det du ser!

 

 

Nyttigheter


Senaste obsar på Artportalen   

Väderprognos  

Vindriktning  

Excelformulär för enkel inmatning till AP  

Träna fågelläten  

 
Aktuellt

SiX Awards 2016

Vi summerar ännu ett mycket trevligt SiX Awards!

Förutom den numera berömda fisksoppan så hade Agne även arrangerat en frågetävling om det gångna året, där Bengt Bengtsson hade bäst koll! Sven Johansson uppmärksammades för vinsten av SiX 20015 och hans upptäckt av gulnäbbad lira. Nisse tog som vanligt hem decemberjakten och Hinken och Slisch dagens artrejs!

Vi planerar att träffas igen någon gång fram på vårkanten för lite pilsner och strategi! Datum kommer så småningom.

Vi alla tackar vår egen virtuos Agne Paulsson för en trevlig kväll och ser fram emot det nya fågelåret!

https://www.youtube.com/watch?v=T9bRck_nSfM


 
Denna dag i historien...
 
Månadens target!

Korttålärka är en art som garanterat finns här och som många skulle glädjas åt!

 
Månadens mega!

Blåtrast, irania, blåkråka eller någon annan svulstig och färgglad sak!

 
Nyast i Galleriet
Stenskvätta
Haväng, 2016-05-24
Foto: Sven Johansson
Laddad: 7 ggr
 Kommentarer 0