KriX+ 2018

Nu 12 % större med Bromölla kommun!

Foto: Christer Henriksson

SOMMAR I KRIX+! 
2018-06-14

 

 Fasan, Horna fure 2018-06-07. Foto: Christer Wendeler

Det massiva högtryck som präglat vårens och försommarens väder har försvagats och våra uttorkade skådarmarker får äntligen lite regn, om än väldigt ojämnt fördelat i åskskurarna! Nu gnäller hornuggleungarna ynkligt efter mat i slättens talldungar och i åkerlandet slår vaktlarna ikapp med bevattningsaggregaten. Gäss och änder har stora ungar, starungarna flyger med föräldrarna i stora flockar till traktens bärande träd och buskar medan sent anlända tropikflyttare ännu har fullt upp med sina häckningsbestyr. Storspovar och skogssnäppor lockar från kvällshimlen och talar om att vadarnas höststräck har börjat.

Håll optiken putsad!
Den svartnäbbade islommen vid Friseboda 13/6 visar att försommarens rykte som lågsäsong är falskt. Vi har mycket kvar att uträtta i fält och försommarnatten har mycket att bjuda den flitige KriX+aren. Var i åkerlandet spelar kornknarren och var sitter busksångaren och sjunger? Kanske surrar någon vassångare ännu i Vattenriket eller sitter en mindre sumphöna och spelar? Och tänk om citronärlan eller dammsnäppan har häckat hos oss på någon mindre välbesökt strandäng? Ett kreativt tänkande kombinerat med planerade skådarinsatser kan ibland ge häpnadsväckande bra utfall!
Inte heller dagtid behöver vi skådare gå sysslolösa bara för att det är semestertider. Leta i starflockarna efter gästande rosenstarar! Var uppmärksam på lundsångarens snabba, kvittriga strofer i parker och skogsbryn liksom turturduvans milda kurrande. En gästande silkeshäger eller rastande korttålärka känns fullt möjlig och kanske vågar man hoppas på att odinsvalan, den svarta storken, ska göra sommarvisit.
När Äspets mader och dybankar fått livgivande regn kläcks myriader av flygfän som kan bli mat åt rastande vadare. Lasses smalnäbbade simsnäppa 11/6 visar att det egentligen inte finns någon dödtid mellan vår- och höststräcket. Varför inte en besökande vadaresvala att gnugga sina fältbestämningskunskaper mot? Eller en rastande tereksnäppa? När vadarflockarna tätnar i juli gäller det att luskamma lokalen och inte bara Äspet utan hela kuststräckan Åhus-Blekinge. En svartbent strandpipare vid Fårabäck? En tuvsnäppa på Terraholmen? Och fortare än vi anar kommer sensommaren med hopp om passerande ängshökar, mindre skrikörnar och fjällabbar (förbered dig gärna genom att studera Roadrunners utmärkta labbartikel i majnumret 2/2018!).
Ja, det händer alltid något kul i skådarmarkerna och när det väl händer – ja, då måste man vara påläst och alert, annars missar man hela bjudningen! Skåda kreativt, men var alltid kritisk och glöm aldrig att både säkerställa dokumentationen (foto/film/ljudinspelning/detaljanteckningar) och att larma, i nu nämnd ordning.

Årslistan
Tillsammans har vi 14/6 lyckats säkra 226 årsarter med sillgrissla som senaste tillskott. Redan 12/5 var Magnus först till 200 arter och han leder fortfarande klart med sina 209 arter. Några godbitar som svartnäbbad islom, aftonfalk, småfläckig sumphöna, smalnäbbad simsnäppa, vitvingad tärna, härfågel, flodsångare, trastsångare och mindre flugsnappare har redan säkrats på årslistan. Låt oss med gemensamma krafter utöka listan ytterligare! 

Upptäckartävlingen
Magnus leder upptäckartävlingen med sina 9 poäng, tätt följd av Hasse på 8 p.
Precis som tidigare måste du själv äska poäng för dina upptäckter inom en vecka efter fyndet – annars brinner pinnarna inne! Poäng ska äskas i Tjafset-tråden “Upptäckartävlingen” – ange alltid datum & lokal för obsen och lämna en kort beskrivning som klargör om det avser ett/flera fynd. Som vanligt ska arten ha KriX+larmats, rapporterats i Artportalen och på KriX+listan för att full poäng ska falla ut! Och rariteter måste naturligtvis ha passerat Rk/Rrk:s nålsögon om oklarhet råder! Glöm heller inte att den upptäckare som aktivt ser till att fyndet kan delas även med andra skådare/KriX+are kan tilldelas extrapoäng för detta! Och ja, man får faktiskt äska poäng för tips om andras upptäckter. ÖL redovisar löpande utdelade artpoäng (endast de fem första fynden av en art ger nämligen poäng) i Tjafset överst i tråden ”Upptäckartävlingen” - håll koll där!
Du hittar poänglistan genom att välja Upptäckartävling i menyraden och klicka på ordet ”följande” på översta raden! Enpoängsarterna däremot, syns endast överst i Tjafset-tråden ”Upptäckartävlingen”. 

Target-arter
Dessa arter blir efterhand synliga i startsidans högerspalt och ger dubbel poängtilldelning vid förstafyndet angiven månad, men för säkerhets skull redovisas de alla här (månad nr/art): 1/Alkekung, 2/Vitvingad trut, 3/Pärluggla, 4/Amerikansk kricka, 5/Biätare, 6/Mindre sumphöna, 7/Svart stork, 8/Tereksnäppa, 9/Medelhavstrut, 10/Brunsångare, 11/Jaktfalk och 12/Brednäbbad simsnäppa.  

KriX+larma!
Försök alltid respektera grunderna i regelverket för KriX+larmet (se Rullgardinsmenyn/Diverse/Regler KriX+), men var heller inte överdrivet försiktig & återhållsam! Tänk framförallt på att larmet inte är avsett för normala fenologiuppgifter kring regelbundet förekommande arter – sträva efter att minimera den rena ”våryran”! KriX+larm bör i första hand vara av intresse ur ett ”hårdskådar-perspektiv”. Dela alltid med dig av dina upptäckter via snabba & kompletta KriX+larm (ange ALLTID art, antal, lokal, tid, rapportör och annan relevant tilläggsinformation!). Är du tveksam ifall/hur du ska larma är du alltid välkommen att kontakta någon i ÖL för synpunkter. Ansvarig för KriX+larmet är Sven Birkedal, vänd dig till honom med dina frågor! 

Övningsledningen
Övningsledning för KriX+ 2018 är Sven Birkedal, Greger Flyckt, Thomas Lindblad (sammankallande), Linda Niklasson och Björn Svärd.

 
Aktuellt

17/6

Fortfarande rullar det in en del knepiga arter som vitvingad tärna, mindre flugsnappare, smalnäbbad simsnäppa och svartnäbbad islom. Trevligt och bra för årslistan! Dock saknar vi de där riktigt tunga stänkarna. De senaste åren har tendensen varit en alltför låg sommaraktivitet med få spännande arter. Vi hoppas på mer sommaraktivitet i år med några heta fynd! Spana av lämpliga vadarlokaler efter varje liten skur för att hitta tuvsnäppan, dammsnäppan eller den sibiriska tundrapipare! Ta en nattlyssnarsväng! Den där kornknarren borde ju finnas någonstans och vässa öronen gällande lätet hos dvärguv. Forcera bushen med fokus på rödstrupig sångare, eksångare, lundsångare eller varför inte en rar törnskata! Spana ivrigt från hängmattan efter alpseglaren, svart stork, biätare eller någon spännande örn! Ut och slit nu, stenhårt!!!

Björn Svärd

Användbara länkar:

Svenska fågellistan club300 

 Vindriktning

 
Denna dag i historien...
 
Månadens target!

MÅNADENS MÅLART för juli är SVART STORK! Nu har du chansen att förgylla tillvaron för flertalet krixare genom att hitta denna hett efterlängtade juvel för många samtidigt som du kammar in 3 + 3 poäng i upptäckartävlingen! Cirklar den över Egeside eller går den helt lugnt ute på Viby äng?

Björn Svärd

 
Månadens mega!

MÅNADENS MEGA för juli blir SVARTVINGAD GLADA som ju troligtvis håller till någonstans i Sverige just nu, för det brukar den ju göra! Givetvis kommer den snart att förstå att få kommuner har så mycket lämplig terräng som Kristianstad! Upptäckaren belönas med 9 pinnar och har den väl kommit hit kommer den ju säkerligen att stanna ett tag så att det även kommer att falla ut flera bonuspinnar. Läs, se bilder och video: http://c3.igoterra.com/artspec.asp?artid=519

Björn Svärd

 
Nyast i Galleriet
Kentsk tärna
Äspet, 2018-07-14
Foto: Linda Niklasson
Laddad: 24 ggr
 Kommentarer 0