LuX i Lunds kommun kom igång 2003 efter att ha anslutit originalet MöX i Malmö som startat året innan. Under första året noterades totalt 238 arter i kommunen, vilket fortfarande är rekord för LuX gemensamma årslista. Två stänkare var då brunsångare och kungsfågelsångare, två rara inlandsarter.
Sedan körde vi på, med några småtrevliga exempel:
2004: upptäckten av häckande berguv i Hardeberga
2005: Skånes första lappuggla (kategori A) i Skrylleskogen; även första obs för kohäger, i Råbydammen
2006: tofslärka i norra Lund
2007: skedstork här och var i området Kranke/Vomb
2008: rödvingad vadarsvala i Krankesjön; återigen kohäger
2009: ovan nämnda svartvingade släktingen på Vombs ängar
2010: konstaterad häckning av vassångare i Krankesjön
2011: ROVFÅGELÅRET: mindre och större skrikörn, stäppörn, ormörn och flertalet stäpphök; lappuggla för andra gången i kommunen
2012: kejsarsörn, rock 'n' roll Rockarpskorset
2013: udda inlandsobs av vitvingad trut vid Flyinge kungsgård
2014: skäggtärna i Krankesjön
2015: klykstjärtad stormsvala i Krankesjön
2016: skärsnäppa i fel kommun
Totalresultatet för 2017 blev 220 arter. Tyngst under året: korttålärka och svartnäbbad islom, båda nya arter för kommunen.
En betydande del av skådningen sker runt Vombsjön och Krankesjön men isolerade dungar och dammar i jordbrukslandskapet har också visat sig effektiva. Södra sockerbruksdammarna vid Örtofta är säsongvis en god lokal för bland annat rastande vadare och tättingar. Områdena kring Björkesåkrasjön och Häckebergasjön är bra för rovfågel. Lunds reningsverk är en lättillgänglig närlokal speciellt intressant vintertid.
2018 kommer sannolikt att bjuda på överraskningar, vid sidan av lärorik primärskådning och trevliga naturupplevelser. Vi välkomnar fler skådare, både nybörjare och mer erfarna, att medverka i LuX.