LoX 2015

Foto: Christer Henriksson

VÄLKOMNA TILL LoX 2015

Bakgrunden är enkel - fåglar upptäcks där det finns fågelskådare. Eftersom vi alla har begränsat med tid kan man enkelt öka den tid man har ute i fält genom att minska restiden. Det leder till att man skådar i det område där man bor eller jobbar och vips så håller man på med microbirding.

Lommabukten kan bjuda på mycket varierad och högklassig havsfågelskådning vid Lomma södra och Habo Ljung även om de riktigt tunga uteblev 2013. Det finns fler tunga arter som bara väntar på att bli upptäckta på någon av våra andra superlokaler - Löddesnäs, Lomma norra, Kannikdammen, Borgeby våtmark, Domedejla mosse och Alnarpsparken. Kör man mellan Lomma och Bjärred får man absolut inte glömma bort att åtminstone göra ett snabbstopp vid våtmarken Lilla Bennikan (ses från vägen). I år bjuder Andreas även på gofika!

Vill även i år ha med lite om ”våra” pungmesar. 2014 blev det endast ringmärkt 4 pull och detta vid Borgeby reningsverk. Inga häckningar vid kyrkdammarna under och vad jag vet inte ens ett försök till bobygge. Tyvärr hittades det vid Borgeby reningsverk den 18/6 ett bo med 4 ungar och en hona, alla döda. Livets gång kanske men likväl trist. Dock så blev det även två lyckade häckningar i Barsebäcks mosse (KäX). Under september sågs det mer eller mindre dagligen pungmesar vid Löddesnäs med som mest 11 ex.  

2014 bjöd precis som 2013 på 229 arter. Hur står det sig mot grannkommunerna då? Ja, faktum är att vi såg mer än det gjordes i både LuX (1 art mer) och KäX (15 arter mer). MöX slog oss dock med 4 arter. Grym kommun vi sliter i må jag säga. Även 2014 lyckades fyra stycken passera 200 arter. ”Ordningen” blev i år återställd i och med att Lars Nilsson åter igen toppade den slutgiltiga listan med hela 223 arter ( 97% av sedda arter!!! imonerande). Stort GRATTIS Lars! Tvåan Per Olof Lippe kammade hem 211 arter och trean Lars-Göran Lillvik 207 arter.

Om 2013 var späckat med rarrisar/subrarrisar så måste jag nog ändå säga att 2014 var än vassare. Eller vad sägs om två nya förstafynd i form av vitnäbbad islom (Andreas Lundgren) och flodsångare (ej LoX:are) som dessutom behagade dyka upp i två exemplar på olika lokaler och där en av dem dessutom var väldigt samarbetsvillig. Två andrafynd blev det också i form av halsbandsflugsnappare (Oscar Danielsson) och talltita (Lars-Göran Lillvik). Här var det bara halsbandsflugsnapparen som var dragbar och förhållandevis samarbetsvillig. Vitögd dykand (Lars-Göran Lillvik) och medelhavstrut (Per Olof Lippe) blev med årets observationer två nya tredjefynd. Den vitögda dykanden blev dessutom en riktig dragmagnet när den upptäcktes redan den 3/1 (många januari X:are). Inga jätterariteter kanske men väldigt skoj att det sågs praktejder (ej sedd på två år) och dubbelbeckasin (första höstfyndet på tre år) igen. Andra roliga arter som sågs var: härfågel (ej sedd på 15år!!), lundsångare (ej sedd på 5 år), svartnäbbad islom, vitvingad trut, silkeshäger, tajgasångare, rödhalsad gås, större piplärka, ägretthäger (5 fynd och hela 8 ex), svarthuvad mås (ej sedd sen 2012) och sågs denna höst i flera ex, nilgås, trastsångare och grålira som sågs redan i januari. Det gjorde även bredstjärtad labb men de dök upp i lite fler ex mellan sep-nov.  Även 2014 sågs det nattskärra vid furet (känns som ett säkert ställe i slutet av augusti) men den läckraste var den nattskärran som höll dagkvist helt öppet vid kyrkdammarna den 12/9.
 

2014 års upptäckartävling vanns i år igen av Lars Nilsson som nådde 76 poäng och vitvingad trut som mest poänggivande. Tvåan Lars-Göran Lillvik nådde 53 poäng med vitögd dykand och talltita som bäst och tredjeplatsen gick till Per Olof Lippe på 49 poäng med medelhavstrut som poängbäst men mest uppskattad var nog allt härfågeln som många fick se. Brau sletet!

Decemberjakten uteblev 2014.

Tre stycken lyckades pricka rätt på antalet sedda arter som ju var 229 st. Grattis till Lars Olsson, Kristian Ståhl och Per Andell

Den viktigaste av alla tävlingar måste ju vara 13 Rätt or die i och med att jag (Jonas Rosquist) lyckades vinna den. 24 poäng lyckades jag skrapa ihop trots förargliga luckor på större piplärka och kaspisk trut.

Väderprognoser: DMI (5-dygn), Farvandsvæsenet (2-dygn), SMHI radar Vi sliter hårt i fält och välkomnar fler deltagare!


Skall rapporteras till Rrk
 
Tänk på att skicka in alla blanketter så snart som möjligt, även Rrk arter, så att vi kan få våra observationer godkända och får räkna dem i slutändan. RK blanketter finns att hitta på Svalan. Meddela övingsledningen när du rapporterat din obs så stryks den från denna lista. Kolla hur blankettläget är i LoX här.

Aktuellt

JUST NU!

UT och MANGLA!

Rapportera direkt på Svalan. 
Månadens target!

Tofsmes i furet

 
Nyast i Galleriet
Klykstj. stormsvala
Lomma södra, 2015-11-14
Foto: Richard Ek
Laddad: 154 ggr
 Kommentarer 1