LoX 2014

Foto: Christer Henriksson

VÄLKOMNA TILL LoX 2014

Bakgrunden är enkel - fåglar upptäcks där det finns fågelskådare. Eftersom vi alla har begränsat med tid kan man enkelt öka den tid man har ute i fält genom att minska restiden. Det leder till att man skådar i det område där man bor eller jobbar och vips så håller man på med microbirding.

Lommabukten kan bjuda på mycket varierad och högklassig havsfågelskådning vid Lomma södra och Habo Ljung även om de riktigt tunga uteblev 2013. Det finns fler tunga arter som bara väntar på att bli upptäckta på någon av våra andra superlokaler - Löddesnäs, Lomma norra, Kannikdammen, Borgeby våtmark, Domedejla mosse och Alnarpsparken. Kör man mellan Lomma och Bjärred får man absolut inte glömma bort att åtminstone göra ett snabbstopp vid våtmarken Lilla Bennikan (ses från vägen). Kanske Andreas står där och bjuder på kaffe ?!?!?!
Även under 2013 flörtades det rejält mellan Pungmesar i kommunen. Flera försök till häckning varav någon/några lyckade bidrog till 4 ringmärkta pull och några omärkta gör även 2013 till ett ok år i Lomma.

2013 bjöd på 229 arter vilket är mer än både 2012 och 2011 och hela 18 arter mer än i Käx Wink. Hela fyra stycken lyckades passera 200 arter vilket tyder på ett gott år och framför allt gott slit. Vassast av de alla var Kristian Ståhl som mäktade med hela 217 arter och blott den andra att ta hem totalen sen Microbirdings början. Stort GRATTIS Kristian!.  Tvåan Lars Nilsson kom upp i 212 arter medan trean Lars-Göran Lillvik mäktade med 205 arter.

2013 var späckat med rarrisar/subrarrisar med ett nytt förstafynd för kommunen i form av en Videsparv som höjdpunkt. Ett nytt andrafynd av Medelhavstrut och ett nytt tredjefynd av inte mindre än två Svarta storkarDärtill sågs flera andra  roliga arter så som: Vittrut, Vitvingad trut, flera Kaspiska trutar, Vitvingad tärna, Entitorna som behagade stanne en bit in på året både vid Slättängsparken och Domedejla mosse, Svarthakad buskskvätta, Jaktfalk, tre olika Stäpphökar, tre olika Snösiskor, Fältpiplärka, Taigasångare, två olika Rödhalsade gäss, tre olika Trastsångare, 4 olika Mindre flugsnappare som hade en explosionsartad vår under 2013, Större piplärka, Nilgås, Myrsnäppa och en Nattskärra som visade sig under ett par dagar vid furet i augusti, dock inte de två som jag var där.......

2013 års upptäckartävling vanns i år av Lars Nilsson som nådde upp i hela 93 poäng. GRATTIS till det och såklart till Lars "bästa" upptäckt som var kommunens första Videsparv som dessutom många kunde njuta av. Tvåan Kristian Ståhl nådde även han en god summa om 61 poäng med Medelhavstrut som "bäst" och tredjeplatsen gick till Oscar Danielsson på 42 poäng med Vitvingad trut som "bäst". Bra jobbat av er och givetvis även er andra som sliter där ute i fält och hoppas på ett lika gott slit under 2014.

Grattis till vinnaren av Decemberjakten 2013 som vanns av Per-Olof Lippe som lyckades se 93 arter.

2013 fanns det två spågubbar som lyckades pricka in tipset 229. Grattis till Lars-Göran Lillvik och Andreas Lundgren.  

2013:s 13 Rätt or die lyckades Oscar Danielsson vinna genom att pricka in 17 poängs luckor. Grattis grattis!


Väderprognoser: DMI (5-dygn), Farvandsvæsenet (2-dygn), SMHI radar Vi sliter hårt i fält och välkomnar fler deltagare!


Skall rapporteras till Rrk

 
Tänk på att skicka in alla blanketter så snart som möjligt, även Rrk arter, så att vi kan få våra observationer godkända och får räkna dem i slutändan. RK blanketter finns att hitta på Svalan. Meddela övingsledningen när du rapporterat din obs så stryks den från denna lista. Kolla hur blankettläget är i LoX här.

Aktuellt

JUST NU!

UT och MANGLA!

Rapportera direkt på Svalan. 
Månadens target!

Den ständigt gäckande Strömstaren kan kanske ses i Höjeå bakom Habogårdsdammarna. Nånstans måste den ju hålla hus.

 
Månadens mega!

Nu är det äntligen dags att se kommunens första tallbit. Kanske sitter den i oxel allén i Habo ljung eller i Alnarps västerskog.

 
Nyast i Galleriet
Stjärtand
Kannikdammen, 2014-12-07
Foto: Ingemar Andell
Laddad: 76 ggr
 Kommentarer 0