LoX 2016

Foto: Christer Henriksson

VÄLKOMNA TILL LoX 2016

Bakgrunden är enkel - fåglar upptäcks där det finns fågelskådare. Eftersom vi alla har begränsat med tid kan man enkelt öka den tid man har ute i fält genom att minska restiden. Det leder till att man skådar i det område där man bor eller jobbar och vips så håller man på med microbirding.

Lommabukten kan bjuda på mycket varierad och högklassig havsfågelskådning vid Lomma södra och Habo Ljung även om de riktigt tunga uteblev 2013. Det finns fler tunga arter som bara väntar på att bli upptäckta på någon av våra andra superlokaler - Löddesnäs, Lomma norra, Kannikdammen, Borgeby våtmark, Domedejla mosse och Alnarpsparken. Kör man mellan Lomma och Bjärred får man absolut inte glömma bort att åtminstone göra ett snabbstopp vid våtmarken Lilla Bennikan (ses från vägen).

Hur gick det för ”våra” pungmesar 2015 då? Ja, kan inte svara i detalj då jag är dåligt insatt men de första siktades den 11/4 och den sista observerades så sent som den 10/10. Som mest sågs det 9 st den 14/9. Det blev dessutom ringmärkt 4 pull av 5 och detta även 2015 vid Borgeby reningsverk. Inga häckningar vid kyrkdammarna och vad jag jag vet inte ens en enda observation här! Vad hände?

2015 bjöd på 227 arter vilket är två färre än 2014. Med det resultatet fich vi pisk av både MöX (hela 239 arter) och av KäX (229 arter) men vi slog i alla fall LuX med 3 arter.
2015 lyckades tre personer komma över 200 arter. Överst hamnade åter igen Lars Nilsson med hela 221 arter (97,3%!!!). Så stort GRATTIS till dig Lars!. Det blev en delad andraplats där Per Olof Lippe och Lars-Göran Lillvik båda hamnade på 201 arter. Grattis till er med. 

2015 bjöd varken på några första eller andra fynd. Dock så ett tredjefynd i form av skedstork, ett fjärde fynd i form av bronsibis och tre femtefynd av brednäbbad simsnäppa, vattenpiplärka och en 2k vittrut som dessutom sågs den något udda datumen 23/6. Tyvärr var varken storken eller ibisen samarbetsvilliga men vattenpiplärkorna sågs från och till mellan 30/10 till 28/12. Årets dragplåster blev nog ändå utan tvekan Lommas sjunde fynd av svartbent strandpipare som upptäcktes av Per Olof Lippe den 12/4 på stranden nedanför den norra kustdammen. Då fågeln var ringmärkt gick det att spåra fågeln till att vara från Beltringharder Koog i norra Tyskland där den som veckogammal hane ringmärktes den 2/6 2014. Kul då denna art nu mer lyser med sin frånvaro i hela landet. Det fullkomligen stormade in folk och visst bjöd den på sig. Det både sågs och hördes mer godbitar förstås eller vad sägs om den småfläckiga sumphöna som höll konsert precis intill spången vid Löddesnäs mellan den 1-6/6. Drog en hel publik den med. Det sågs även en ute vid löddesnäs den 21-22/9. Den 6/6 spelade dessutom en vaktel vid tornet Löddesnäs. Tre klykstjärtade stormsvalor fördelat på den 14/11 och 19/11, en jaktfalk som höll till vid Löddesnäs den 15/10, två stäpphökar vid Löddesnäs varav en 3k i april och en 1k i september.  2 olika tajgasångare hittades den 28/9, en mindre flugsnappare som höll till i Alnarpsparken den 13-14/5, 1 trastsångare vid Habogårdsdammarna den 7/8, en tobisgrissla som sågs både den 13 och 14/11 i Lommabukten (borde vara samma fågel), en rosenfink som höll hov vid båtuppslaget vid Lomma kustdammar mellan den 29/5-1-6,  en större piplärka vid Löddesnäs den 6/10, 2 ägretthägrar varav den ena sträckande vid Lomma hamn den 6/5 och en sträckande vid Lomma kustdammar den 4/9, minst 2 olika dubbelbeckasiner varav en stött den 4/5 på Arlövs ängar och minst en (inte lätt att veta då det är en lång period) sedd mellan den 22/8 -23/9 vid Löddesnäs, två alkekungar vid Lomma södra varav en i januari och en i novembert, hela 4 olika individer av svarthuvad mås, 2 ad tillsammans vid Strömnäs i april, i 2k vid Löddesnäs i juni och en 1k Lomma södra i oktober. Kul att nämna kan ju även vara att det sågs vit stork vid fyra olika tillfällen och som mest med 15 ex!!! den 11/10 rakt över Lomma. 
Det ryktas även att en person gick igenom hela 2015 utan att ha sett gråsparv.......någon som har tips på lokal så skall jag vidareförmedla det till berörd.....

2015 års upptäckartävling vanns åter igen av Lars Nilsson som nådde 62 poäng och fynd som större piplärka, vattenpiplärka, stäpphök och vittrut inbringade mest. GRATTIS!!!!!!
Tvåan Per Olof Lippe nådde 38 poäng med svartbent strandpipare, mindre flugsnappare, tajgasångare och trastsångare som största kassakossor. Tredjeplatsen gick till Lars-Göran Lillvik på 18 poäng med bland annat vit stork och bredstjärtad labb som största inbringare.
Bra jobbat alla tre!

I decemberjakten ställde endast tre personer upp och jag uteblev själv trots löfte om att delta.....kaess.... I vilket fall som så vann Lars Nilsson med 96 arter, Lars-Göran Lillvik kom tvåa på 94 poäng och Per Olof Lippe kom trea på 90 arter. Bra jobbat!

INGEN lyckades pricka rätt på antalet sedda arter vilket är rätt otroligt egentligen. Den lägsta gissningen låg faktiskt på 228 arter.

13 Rätt or die vanns 2015 av Oscar Danielsson som kom starkt på slutet och spurtade om allihop med arten rapphöna. Och denna vinst på endast 11 intjänade poäng. Likväl GRATTIS!

Väderprognoser: DMI (5-dygn), Farvandsvæsenet (2-dygn), SMHI radar Vi sliter hårt i fält och välkomnar fler deltagare!


Skall rapporteras till Rrk
 
Tänk på att skicka in alla blanketter så snart som möjligt, även Rrk arter, så att vi kan få våra observationer godkända och får räkna dem i slutändan. RK blanketter finns att hitta på Svalan. Meddela övingsledningen när du rapporterat din obs så stryks den från denna lista. Kolla hur blankettläget är i LoX här.

Aktuellt

JUST NU!

UT och MANGLA!

Rapportera direkt på Svalan. 
Denna dag i historien...
 
Månadens target!

Den ständigt gäckande Strömstaren kan kanske ses i Höjeå bakom Habogårdsdammarna. Nånstans måste den ju hålla hus.

 
Nyast i Galleriet
Prutgås
Löddesnäs, 2016-12-05
Foto: Ingemar Andell
Laddad: 61 ggr
 Kommentarer 0