microbirding.se

VeX 2019

Ahoy me heartie! Welcome aboard our ship...

Foto: Christer Henriksson

Ett artrally i vintermörkret

Lördagen den 13 januari gick VeX Vinterrally 2018 av stapeln och 14 deltagare fördelade på fyra lag kämpade för att se så många arter som möjligt innan kl 15. Vissa började mitt i natten, andra framåt gryningen. Det är spännande att se hur mycket fågel lagen lyckas skrota fram under en heldag i fält i januari, trots att aktiviteten på fåglarna var rätt låg. Inte minst vad gäller småfågel. Mulet väder med måttliga SO-vindar och något kort regnstänk blev förutsättningarna för årets rally. Bättre än förra året då tät dimma rådde hela dagen!

Vid samling på Annas Bageri kl 15 stod det snart klart att Janne Dahlén, Pär Söderquist och Gunnar Gunnarsson sett mest med sina 87 arter. Grattis! På andraplats kom Oskar Nilsson, Petter Olsson, Tomas Svensson och Mikael Bauer med 83 arter. Christer Landgren, Ola Elleström och Bengt Grandin knep tredjeplatsen på 74 arter tätt följt av lag Skåda med Skoda bestående av Peter Öhrström, Joakim Hagström, Erik Sjögren och Emil Lundahl på 73 arter.

Dagens bästa: 4k större skrikörn, troligen av den östliga ljusa formen "fulvenscens" (Emil Lundahl)

Bland lite roligare rallyarter som sågs under dagen finns mindre sångsvan, spetsbergsgås, svarthakedopping, havssula, strandskata, skärsnäppa, dvärgbeckasin, kattuggla, sädesärla, gransångare, nötväcka, större korsnäbb och inte minst den större skrikörn som sågs över Inre Foteviken! Varje år missas också vissa arter helt, arter som man nästan räknat in på förhand. Fjällvråk, stjärtmes, bergfink, grönsiska, stenknäck och sävsparv är alla arter som inget av lagen lyckades se! Det blir tydligt hur dålig aktivitet det var på småfåglarna denna dag.

Totalt såg vi 97 arter under dagen. Förra året skrapade vi ihop 91 arter och 2016 hela 110 arter. Vill tackar alla för en trevlig dag i fält och på Annas Bageri och ser fram emot nästa års rally!

2018-01-18

 

Summering av skådaråret 2017

Då var 2017 över och det har blivit dags för en kort summering av det gångna året. Som vanligt inleddes året med ett vinterrally den 21 januari där elva skådare fördelade på fyra lag kämpade i tät dimma. Gemensamt såg lagen 91 arter trots den kassa sikten som gjorde det svårt att få in sjöfågel och rovfågel framför allt. Petter Olsson och Tomas Svensson stod som segrare med sina 78 arter. Den som lyckades se flest arter under hela året var Ola Elleström med imponerande 232 arter – starkt jobbat! På en andraplats kommer Björn Malmhagen på 215 och därefter Hans-Åke Gustavsson på 206 arter. Totalt lyckades vi se 244 arter inom kommunens gränser.

En långstannade hanne rödhuvad dykand på Lilla Hammars näs gladde många i februari och mars. Sedan kom våren och med den skojiga fåglar så som en förmodad engelsk gulärla (rasen flavissima), minst två silkeshägrar, tre lundsångare, turturduva, två biätare, svartbent strandpipare, aftonfalk och en rosenstare. Vårsäsongen i ringmäkningen blev den femte talirkaste i serien och började med en rekordhög marssumma. Anmärkningsvärt är att den 6-8 maj ringmärktes drygt 1400 fåglar vilket är mer än vad hela majtotalen brukar ligga på.

Stäppörn (Dan Henriksson), större skrikörn typen fulvescens (Mattias Ullman) och mindre skrikörn (Dan Henriksson)

Det blev en fin rovfågelhöst med höga antal och en örnbuffé bestånde av mindre skrikörn, större skrikörn (inklusive fulvescens-typ), stäppörn och ormörn. På Nabben räknades makalösa 44 343 gråsiskor under hösten vilket mer än fördubblar det förra rekordet från 2013! Även korsnäbbar var det gott om med 31 626 mindre korsnäbbar räknade, vilket är säsongsrekord. En art som tredubblade det förra rekordet var ägretthäger med hela 107 sträckande individer! Imponerande hur snabbt denna art ökar i Sverige. Bland spännande höstobsar i kommunen kan nämnas två prärielöpare, fem vitnäbbade och tre svartnäbbade islommar, praktejder, biätare, videsparv och en ringmärkt kungsfågelsångare. Annars blev det tyvärr en dålig säsong inom ringmärkningen med drygt hälften ringmärkta fåglar jämfört med referensvärdet. En art som fortsätter öka är dock brandkronad kungsfågel som med sina 28 ex slog säsongsrekord. Kul!

Kungsfågelsångare (Harald Ris)

Skådaråret avslutades fint med att en bergtajgasångare hittades vid Sundsgymnasiet i Vellinge den 11/12. Fågeln sågs från och till inne på skolområdet under en knapp vecka. Än har det inte varit riktigt kallt i vinter så vem vet, kanske smyger den fortfarande runt i skolans rabatter?!

Den 13 januari är det åter rallydags och förhoppningsvis blir förutsättningarna bättre i år. Anmäl dig i Tjafset!

 

2018-01-03

Denna dag i historien...
 
Nyast i Galleriet
Klykstj. stormsvala
90, 2018-10-27
Foto: Tomas Svensson
Laddad: ggr
 Kommentarer