VeX 2017

Ahoy me heartie! Welcome aboard our ship...

Foto: Christer Henriksson

Vinterrallyt 21/1 - dimmigt värre

Immiga linser, helkass sikt och låg aktivitet på fåglarna sammanfattar årets vinterrally... Trots detta var vi fyra lag som kämpade tappert. Deltagande lag var Fyra ögon pluss (Janne Dahlén, Kaj Svahn, Pär Söderqvist), Skåda med Skoda (Peter Öhrström, Joakim Hagström, Emil Lundahl, August Thomasson) och två lag med Christer Landgren och Bengt Grandin respektive Petter Olsson och Tomas Svensson.

Det blev ett annorlunda rally med tanke på den tjocka dimman som gjorde det väldigt knepigt att få in framförallt sjöfågel och rovfågel, fåglar som ofta kräver god sikt. Exempelvis sågs inte en enda sparvhök eller lom och arter som havsörn, tornfalk, rödglada, alfågel och svärta sågs endast av ett lag. Bland dagens roligaste VeX-obsar kan nämnas strandskata, kustpipare, skärsnäppa, dvärgbeckasin, nötväcka och lappsparv (som dock inte sågs av alla lagmedlemmar och därför inte får räknas).

Genomgång på Annas Bageri efter en lång dag i fält. Foto: Peter Öhrström

Att lägga upp en strategi för en dag som denna var inte helt lätt. Skåda med Skoda och Petter+Tomas startade båda på Måkläppen vilket gav en del arter som inte övriga lag fick in. Flera lag började ett par timmar innan gryning med pannlampor och värmekamera (!) vilket gav bland annat kattuggla, dvärgbeck och sånglärka. Det gäller att satsa om man vill vinna!

Så, hur gick det då? Väl på Annas Bageri kl 15 visade sammanställningen att vi tillsammans skrapat ihop 91 arter. Inte så pjåkigt med tanke på väderleken! Förra årets rekordrally fick vi ihop 110 arter under optimala förhållanden. Laget som slitit på bäst och därmed segrade var Petter och Tomas med sina 78 arter följt av 72 arter signerade Fyra ögon pluss. Skåda med Skoda och Christer+Bengt fick ihop 68 respektive 62 arter.

Väl kämpat alla som deltog och grattis till segrarna Petter och Tomas!

 

 

 

2016 i korthet

2016 inleddes med ett lyckat vinterrally med fint väder, bra arter i höga antal och såklart trevlig fika på Annas Bageri. Bland vårens höjdpunkter kan nämnas trädgårdsträdkrypare, dvärgsparv, två citronärlor, rostgumpsvala, dammsnäppa, flera biätare och aftonfalkar samt någon turturduva. Skedstork sågs det ovanligt många av i hela södra Sverige varav 6 ex sågs i vår kommun, fördelade på fyra obsar under perioden 20 april – 19 maj. Vellinge fick även en ny häckfågelart då svarthuvade måsar fick ut minst två ungar i Arriesjön. Årets mega bestod helt klart av den tofsbivråk som sågs den 25 juni över Falsterbo Stadspark. Ny art för landet! De nästkommande dagarna fortsatte Petter Olsson leverera både prärielöpare och tereksnäppa...

Fyra fjällpipare som rastade på ett fält i Fredshög fem dagar i maj. Foto: Tommy Holmgren

Hösten bjöd på flera höjdare: näsets andra svartvingade glada, en större lira (som dock inte höll Rk:s krav), styltlöpare, vitgumpad buskskvätta troligen av rasen stejnegeri, nunnestenskvätta (ny för kommunen), sibirisk piplärka samt två sibiriska järnsparvar (ny för kommunen) och en sibirisk/svartstrupig järnsparv.

Bk-räknaren slutade på 98 ex, men den siffran får tas med en nypa salt då det ofta är svårt att bedöma hur många individer det handlar om och att man lätt missar obsar som läggs in långt i efterhand. Känner sig någon manad så är ni varmt välkomna att räkna efter själva så kommer vi kanske över hundrastrecket :)

Många letade men få lyckades... Sibirisk järnsparv, Skanörs vångar. Foto: Juho Könönen

Petter Olsson och Oskar Nilsson satsade hårt på VeX under det gångna året och lyckades till slut bräcka Malmhagens gamla rekordet på 250 med 252 arter. Lägg dessutom till många fina upptäckter och Petter och Oskar förtjänar en stor eloge för deras slit i VeX! På en ärofylld tredjeplats landade Joakim Hagström. Totalt under året lyckades vi skrapa ihop 268, vilket är 18 arter fler än 2015. Upptäckartävlingen blev tyvärr inte komplett men en klar vinnare kan ändå utnämnas: Petter, såklart... Bra jobbat!

Nytt år och nya upplevelser väntar – ses i fält och glöm inte bort vinterrallyt den 21/1!

 
Aktuellt

DAGENS VEX-OBSAR (LÄNK)

Bk-räknaren 2017

95

Senast uppdaterad 2017-05-24

Tidigare år:

2016: 98 ex

2015: 88 ex

2014: 101 ex

2013: 108 ex

 
Nyast i Galleriet
Bergstajgasångare
Sundsgymnasiet, Vellinge, 2017-12-11
Foto: Tomas Svensson
Laddad: 62 ggr
 Kommentarer 0