microbirding.se

KriX+ 2019

Nu 12 % större med Bromölla kommun!

Foto: Christer Henriksson

Locustellor vid Tolebäcken
Lasse Sunnerstig, Gaddaröd - 2018-05-15 12:30

Jag gjorde en sen kvällsexkursion i söndags kväll och lyssnade då bl a vid Tolebäcken. Där var åtminstone tre locustellor som jag alla artade som gräshoppsångare. En nordost om bäcken och två söder om bäcken, nära vägen. Roine och Greger har ju lyssnat på ljudupptagningar av locustellor vid platsen och bestämt artat lätet till flodsångare. Det finns dock en skara tveksamma - Thomas, Hasse och Janne (och jag) - som anser att gräshoppsångare är troligare. Jag har inte lyssnat på inspelningen och lyssnadet på plats är ju utspritt över flera dagar så det kan ju vara olika fåglar förstås. Hur som helst har jag rapporterat mina fynd som gräshoppsångare medan andra rapporterat flodsångare vid Tolebäcken. Min fråga är om vi ska låta frågan vara öppen för var och en eller om någon/några av oss ska göra omtag och ändra rapporteringen...

De småfläckiga sumphönorna vid Viby äng som jag lyssnade till en timme senare spelade åtminstone som de skulle...Embarassed

Magnus Ny, Bromölla - 2018-05-15 18:51

För att undvika personfokusering av ifrågasatta artbestämningar föreslår jag att objektiv dokumentation tillställs Rrk för bedömning. Jag ställer gärna mina inspelningar av Tolebäck-locustellorna till förfogande för kommittébedömning.

Hans Cronert, Österslövshus, N om Kristianstad - 2018-05-15 22:44

Tiden är knapp och jag har inte hunnit kommentera det spännande fyndet efter mitt besök på plats i söndags morse. Då var den luriga fågeln igång nära Tolebäcken, på norra sidan. Fågeln skyttlade med drag av flodsångare, men höll en hastighet som en gräshoppsångare (stod med gräshoppa i telefonen i ena örat och den levande sångaren i andra örat och kunde göra bra jämförelse). 

Frågan är då om en gräshoppsångare kan skyttla med drag av flodsångare eller en flodsångare kan speeda upp till gräshoppsångarhastighet. Avlyssning av Magnus ljudupptagning och sonogramstudie vore värdefull att göra och tänker liksom Magnus att Rrk är rätt forum för detta. Själv har jag under mina 51 skådarår dock aldrig hört något liknande. 

Jag avstår tills vidare att rapportera fågeln och inväntar djupdykning och ytterligare belysning av frågan.

Thomas Lindblad, Olseröd - 2018-05-16 21:47

Även jag har inspelningar av tre olika Locustellor från Tolebäcken 11/5. Två av dem har jag (efter Roines & Gregers bedömning av Magnus inspelningar) rapporterat som flodsångare, den tredje som gräshoppsångare.

Magnus Ny, Bromölla - 2018-05-18 15:55

Rekommenderar för läsning artikel i tidskriften Roadrunner nr 1/18 sid 34-37.

Björn Svärd, Åhus - 2018-05-20 07:54
I mina öron en väldans snabb flodsångare. Är det ingen som är vass på sonogram? Skulle väl räta ut eventuella frågetecken. Har en halvhyfsad inspelning om någon vill gå på djupet i frågan.