SvaX 2018

Ett strå vassare!

Foto: Christer Henriksson

Januari
Stig Larsson, Svalöv - 2018-01-13 11:51

Nya friska tag 2018! Grattis Johan för din årsrapportering 2017!

Tranorna finns redan på plats vid Hundseröd! Jag såg två på fälten idag. Det är troligen det par som häckat i trakten de senaste åren. De har hoppat över resan söderut och satsar istället på en tidig häckning! Stig

Johan Gustafsson, Lund - 2018-01-13 14:35

Tack Stig!

Ja absolut dags för nya friska tag!

2017 rappporterades 76 arter i Svalövs kommun på artportalen, fram till i dag har det rapporeterats 75 arter januari 2018 och halva månaden återstår! Ut och njut av fågellivet.

 

Kan vi få fler att skåda i kommunen? Som nybliven pensionär (några år för tidigt) och före detta biologilärare kan jag tänka mig att knäcka lite extra som studiecirkelledare för nybörjare. Finns det några bra kanaler för att locka folk?

PS Glöm inte att lägga in era tips i 13R - det är kul att drömma!

/Johan

Mattias Olsson, Landskrona - 2018-01-13 21:04

Häftigt med tranorna redan i januari Stig! Kanske är det som du säger att de övervintrar medvetet för att vara först på plats på sin häcklokal? Känns lite unikt i alla fall!

Grattis till pensionärslivet Johan! Skönt att ha mycket skådartid. Kul att du vill locka mer folk med studiecirkel - jag kan dock inget om kanaler för detta.

Karl-Erik Karlsson, Svalöv - 2018-01-15 11:53

Trevligt om Du Johan kunde få till stånd en studiecirkel om fåglar med Naturskyddsföreningen som lokal arrangör. Det skulle ge föreningen bra goodwill och som spin-offeffekt kunna ge fler aktiva till föreningen, vilket behövs. Både Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening har Studiefrämjandet som samarbetspartner för studiecirklar. Svalövskurser administreras av Studiefrämjandet Västra Skåne med kontor i Helsingborg. Där jobbar bl.a. fågelskådaren Ulrik Alm. Börja med att kontakta honom för mer info per tel. 042-149071 eller mail ulrik.alm@studiefrämjandet.se . Är cirkeln tänkt enbart för ungdomar kan en ibland hög deltagaravgift vara avskräckande. Om cirkelledaren inte tar ut arvode, kan deltagaravgiften däremot bli låg. Ja förmodligen bestämmer vi då den själva. Cirkelträffarna kan bestå av såväl innemöten som exkursioner. Lycka till!!!

Stig Larsson, Svalöv - 2018-01-19 10:53

Tidig häckning! Igår hördes fågelungar pipa inne i Segerslätts vagnshall på Rosenhälls Gård vid Värmö. Det var troligen tamduvor som häckade. Kan det vara något av rekord?/Stig